tiistai 15. maaliskuuta 2016

Tämä muuttaa kaiken

Kirjaston laina-aika vilahti liian äkkiä kun sain käsiini Naomi Kleinin tiiliskiven Tämä muuttaa kaiken - kapitalismi vs. ilmasto. Ehdin lukea puoleenväliin tätä kirjaa, jota jo nyt pidän ilmastonmuutosraamattunani. Ja Naomi Kleinia uutena idolinani.

Klein on viiden vuoden aikana koonnut vakuuttavat perustelut sille, että ilmastonmuutoksen hidastaminen edellyttää rajuja muutoksia taloudellisiin rakenteisiin ja laittamista  hanttiin suuryritysten loputtoman ahneelle voitontavoittelulle. Toisaalta hän uskoo, että vielä ei ole liian myöhäistä, kunhan saadaan aikaan merkittävä kansalaisliike. Niin haluaisin itsekin uskoa, ja jo heti kirjan alkusivuja luettuani olisi tehnyt mieleni oitis rynnätä perustamaan oma ympäristöjärjestö.

Minun on äärettömän helppo olla samaa mieltä Kleinin kanssa vapaan markkinatalouden rajoittamisesta ja ihailen sitä, että joku todellakin osaa ja uskaltaa kirjoittaa näin. Suorastaan koin valaistumisen, että tämän takia olen itsekin aina vierastanut kapitalismin aatetta, jotta pystyisin paremmin itsekin ymmärtämään minkälaisia asenteita ja toimia ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii.

Kunpa kaikki valtioiden ja yritysten päättäjät kuulisivat tämän sanoman! Meidän kaikkien pienten vihertävien yksilöiden on koottava voimamme yhteen ja saatava äänemme kuuluviin! Vaikka Klein kirjoittaa asiallisesti, minussa asuva pieni luontoaktivisti on helppo saada heräämään ja innostumaan, mutta jäljelle jää vain kärsimätöntä mieltä polttava kysymys: mitä voin nyt heti tehdä asian hyväksi? Mihin joukkoon liityn (Suomen luonnonsuojeluliittoon toki kuulun jo) tai mistä kerään ympärilleni joukon, jotka lähtevät kanssani barrikadeille? Mihin oikeasti voi ja kannattaa ryhtyä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti